Tämän (kuten yleensä muidenkin) kodin muuttumisleikki alkoi pohjaratkaisun pyörittämisellä ja toimintojen sijoittelulla optimeille paikoille. Keittiön ja olohuoneen välinen seinä päädyttiin purkamaan, jolloin saatiin oleskelutilasta yhtenäinen ja avara ja ruokapöytä sai keskeisen paikan ison tilan keskipisteenä. Keittiön suunnittelussa erilaisten toimintojen sujuvuus ja yhteys toisiinsa on oleellinen lähtökohta pohjaratkaisun sijoittelussa. Montako askelta vesipisteeltä on liedelle, entä jääkaapille? Onko jääkaapin ja lieden vieressä riittävästi laskutilaa? Mahtuuko astianpesukoneen luukku aukeamaan, vaikka joku kokkaa hellan ääressä? Vaatiiko tiskikoneen kurottelua ja turhaa siirtymistä? Miten päin jääkaapin oven kuuluu aueta? Millaisia kokkaajia kodissa asuu ja millaisia säilytystiloja tarvitaan? Muun muassa nämä kysymyksiin kehittyy ratkaisu suunnittelun edetessä. Tämän kohteen tyylimuutoksen isossa roolissa on katon, lattian ja kiintokalusteiden uusiminen. Keittiön ilme modernisoitui ja jäsentyi vaaleilla sävyillä, joita terästää mustat yksityiskohdat. Käyttömukavuutta tuo myös ruokailutilan ja keittiön välinen niemeke. Valaistus ja seinäsävyksi valittu harmaan sävy luovat lempeän tunnelman. Tilasta tuli toiminnallinen ja järkevä, mutta samalla kaunis ja harmoninen. Remontin yhteydessä myös kodin aulatila sai uuden modernimman ilmeen. Lattian kuvio tekee tilaan suuntaa ja mielenkiintoa. Lämpimän harmaa seinäsävy korostaa valkoisen katon raikkautta.
Mäntypinnat kaikessa ihanuudessaan saattavat muuttua ajanmittaan sisustuksen kompastuskiveksi. Kokonaisuus muuttuu rauhattomaksi, kun oksakohdat korostuvat ja eri pinnat (listat, askelmat, kaiteet ja paneelit) tummuvat hieman eri tahtiin. Toki aina kaikkea puupintaa ei tarvitse peittää harmonisemman lopputuloksen saamiseksi. Tässä kohteessa haluttiin kuitenkin pinnoista kauttaaltaan vaaleat. Tämän kohteen suunnitelma ja toteutus on tehty jo yli viisi vuotta sitten, ja asiakas on edelleen hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Suunnittelussa haettiin ajattomuutta, vaaleutta ja rauhallisuutta kunnioittaen talon henkeä. Portaikko toimii muutoksen myötä katseenvangitsijana ja rauhallisena taustana tauluille ja kauniille aarteille. Myös keittiö sai valoisuutta ja harmoniaa pintojen yhtenäistämisellä ja vaalennuksella. Vaaleanharmaa seinäsävy korostaa valkoisten kaapistojen raikkautta. Liesituulettimeksi valittiin ilmava seinämalli, joka avartaa kulmauksen. Ikkunan edessä oleva taso madallettiin, jotta myös ikkuna saa ansaitsemansa tilan. Talon henkeen sopiva ripaus maalaisromanttisuutta näkyy kuppivetimissä ja ovien peilauksissa. Välitilan laatan hillitty kuviointi tuo tilaan kotoisuutta. #keittiöremontti #mäntypaneeli #sisustusmuutos #keittiömuutos #valkoinenkeittiö #valkoinenportaikko #sisustuspäivitys
Tilankäyttäjille suunnattu työpaja on osa osallistavaa suunnittelua esimerkiksi toimistotiloja suunniteltaessa. Osallistamalla työntekijät suunnitteluprosessiin tehostetaan tiedonkeruuta, tiivistetään suunnitteluvaihetta ja autetaan työnantajaa muutosjohtamisessa.
Suunnitteluprojektien laajuuden ja luonteen mukaan räätälöidään projektiin sopiva osallistamiskokonaisuus yhdessä asiakkaan kanssa. Kokonaisuus voi koostua kyselyistä, haastatteluista ja työpajoista, sekä niiden tulosten analysoinnista ja esittelystä. Kevyimmillään se voi olla avainhenkilöiden haastattelu, mutta jokaisessa työtiloihin liittyvässä projektissa on hyvä miettiä, miten tilan loppukäyttäjät voivat osallistua suunnitteluprosessiin ja erityisesti miten heitä informoidaan projektista. Työpajat ovat suunnittelijalle antoisia tietenkin tiedonkeruun kannalta, mutta samalla on mahtava päästä tutustumaan ihmisiin ja tehdä hommia yhdessä! Aina sopivia kalusteita ei löydy valmiina. Mittatilauksena tilaan suunnitellut kalusteet ovat juuri oikeantyyliset ja mittaiset, eikä kompromisseja tarvitse tehdä. Kustannuksiltakaan mittatilauskalusteisiin ei tarvitse sijoittaa älyttömiä summia, vaikka niin saattaisi luulla. Mittojen mukaan tehdyissä kalusteissa on myös se hyvä puoli, että ne ovat uniikkeja, eikä samanlaista löydy joka kodista. Lisäksi hyvin suunniteltuna ne vastaavat juuri oikeita tarpeita pitkään, ja kalusteiden uusimisen tarve on epätodennäköisempää. Se on myös osaltaan vastuullista sisustamista.
Tässä kohteessa asiakkaan kodin läpikulkutila muutettiin toimivaksi ja viihtyisäksi, ja tilan kruunaa säilytyskaluste, joka sopii tilaansa täydellisesti ”like a glove!” Tilan toiminnallisuus ja tilankäyttäjän tarpeet ovat tärkeimmät lähtökohdat jokaisessa suunnittelukohteessa, oli sitten kyse kahvilaketjun konseptista tai rivariasunnon keittiöremontista.
Ensin määritellään tilankäytön kysymykset ja sitten vastataan niihin. Kuka tilaa käyttää? Mitä tilassa tehdään ja missä järjestyksessä? Miten paljon tilaa toiminnot tarvitsevat? Millaisia kulkuväyliä tarvitaan? Mikä on ensinäkymä tilaan tultaessa? Millaisia tilarajauksia tarvitaan? Tilan toiminnot luovat myös pohjan materiaalivalinnoille ja visuaaliselle tunnelmalle. Mihin katse halutaan suunnattavan ja missä tarvitaan erityisesti akustoivia pintoja tai rauhoittavia elementtejä? Mitkä pinnat ovat alttiina kulutukselle ja mitkä tulee olla helposti puhdistettavia? Kuvassa esimerkki kahvilaketjulle suunnitellusta tilankäytön konseptoinnista. Tilankäytön visualisoiminen helposti ymmärrettävään muotoon auttaa sekä asiakasta, suunnittelijaa, että tilan toteuttajaa hahmottamaan tilankäytön tarpeet ja kokonaisuuden. Jokaisesta projektista ei toki tehdä varsinaista visuaalista karttaa, vaan se on ajatuksena suunnittelijan päässä. |
BLOGI
InHousen naisten tajunnan virtaa suunnittelusta ja vähän muusta. AIHEET
Kaikki
|